Barátságos fűtés

A fűtésről • Mivel fűtsünk? • Beltéri kemencék fűtésre
Ajánlatot kérek!

„Az otthon melegéért!”

A fűtésről

Mivel fűtsünk? Gázzal? Árammal? Megújuló energiákkal? Biogázzal?

Nehéz kérdések! A gázzal is hogy behúztak bennünket? Miben hihetünk? Mi a jövő? A cserépkályhákat még a 60-as években kidobáltuk! Milyen jó lenne most!” Sokszor halljuk a kérdéseket, de mi magunk sem tudjuk a pontos választ. A biztonságra törekvő gondolkodásunk azt sugallja, hogy mindenképpen kell egy, működését tekintve energia független hő előállító berendezés, amiben a tartalékolható és általában országszerte fellelhető tűzifával meleget tudunk varázsolni szükség esetén. Ha nem fűthető vele az egész lakás az se baj, csak ne fázzon a Családunk. Pont.

Rusztikus kandalló sarokba
Pedig itt nem szabad pontot tenni. Pénztárcánk függvényében ugyan, de a lehetőségeink ettől mindig nagyobbak. Milyen fűtőberendezéssel tudunk legjobb eredményt elérni, amely a lelkünkhöz is közel áll, hatásfoka is és a teljesítménye is megfelelő?

Kandalló? Kályha? Kemence? Ezek a kérdések is sokszor elhangoznak, pedig a választ már akkor megadták a kérdésre, amikor a lakás stílusát megbeszélték az építésszel. Onnan már egyenes út vezet a válaszra, hiszen meghatározták a fontosabb belsőépítészeti megoldásokat, az elrendezést, falakat, burkolatokat, stb.

A lakberendező már leegyeztette Önnel a berendezések elhelyezését, színeket, fényeket, stb… Utasítás a kandallóépítőnek: „….a kandalló oda lesz, bordó kerámiából, minimál stílusban. vagy: …az étkezőasztaltól is látható tűzzel, vagy: …fehér búbos kemence, nagy ülőpadkával.” Erre alkalmas a szerkezetek kialakítása, a kémény mérete és kialakítása,  a berendezés a fűtendő légtérhez méretezett.

A kandallókról és kályhákról beszéljenek referencia képeim. A beltéri kemencéket viszont már bővebben érinteném—a hírlevélben persze erről is bővebben.

Beltéri kemencék fűtésre, sütésre, főzésre

A beltéri kemence tökéletesen kiegészíti a kültéri kemencéket. Amíg nyáron nem célszerű a beltéri kemencék használata a lakásban jelentkező veszteséghő nem kívánt hatásai miatt, a jól elhelyezett kültéri kemence együttesekkel akár egész napos szabadtéri-természetközeli programot élvezhetünk nagyon csekély komfort csökkenéssel. Ugyanakkor az időjárás rosszabbra fordulásával sem kell lemondani a magas gasztronómiai élvezetet nyújtó sütögető programokról, amely összehozza a nagycsaládot vagy a megszokott baráti társaságot. Miután tudjuk, hogy a társas tevékenység az emberek alapvető igénye, ennek szellemében és megvalósíthatóságának érdekében, nagyon tudatosan és előrelátóan tervezzünk meg – lehetőleg minden belátható szempont / szokások, társaság összetétele és nagysága, illeszkedő környezet, szükséges bútorok, technikai háttér,sütő,főző eszközök, kiegészítő felszerelések, alapanyagok,stb../ figyelembe vételével egy lehető legjobb, közös programot. Ha lehet, ne hiányozzon az étlap és programfüzet sem.
Ebben természetesen helyet kaphat a zene és az irodalom élvezetétől kezdve a film vagy a politizálás is. Sőt ezek visszahathatnak a mindenki számára szükséges ételkészítési és étkezési kultúra szintjére is . Mindenesetre célszerűbb úgy kialakítani az egész berendezkedést / berendezések sokrétű alkalmasságával/, hogy bármilyen speciális programot is megvalósíthassunk, de spontán ötletek megvalósítására is alkalmas legyen.

Természetesen nem szeretnék receptet adni a baráti társaságok összejöveteleinek megrendezéséhez, mert tudom, a pillanatnyi hangulat néha döntőbb minden tervnél.

Búbos kemence
A beltéri sütögetők esetében a lehetőségek határa kisebb, mert a bogrács használata normális keretek között nem lehetséges, a grillezés is viszonylag nehezebben oldható meg. Tehát főleg a kemencével számolhatunk, ha és amennyiben a lakásunk stílusjegyei a kemencét, mint belsőépítészeti elemet elfogadják. Ha igen, akkor azt kell eldönteni, hogy mire szeretnénk elsődlegesen használni a kemencét.
Búbos kemence

Mire használhatjuk?

Használhatjuk csak fűtésre is. Ekkor a kemence palástja, mint hő közvetítő anyag készülhet agyagból, cserépből, vályogból és téglából- külső-belső tapasztással is. Újabban a külső felületképzés tégla esetében hőálló vakolat-rendszer. Az ajtó lehet tömör vagy üveges ajtó is. Célszerű a levegőkezelést az ajtón keresztül biztosítani és szabályozni. Így kiváló hatásfok érhető el a felszabaduló hő tekintetében. Az égési levegőt adagolhatjuk rostélyon keresztül is a hamuzó ajtóval. Ebben az esetben kisebb keresztmetszetű kémény is elegendő. A kemence fűtési teljesítménye a palást felületének nagyságától függ. Négyzetméterenként 6-800 W/m2/h teljesítménnyel számolhatunk.

 

A hátránya egyéb fűtőberendezésekkel szemben az, hogy a felületén folyamatosan megjelenő hajszálrepedések miatt rendszeres karbantartást igényel. Előnye viszont az, hogy a nagy falvastagságba beépített nagy mennyiségű anyagba, nagy mennyiségű hőt tárolhatunk el egy befűtéssel is, és ebből „Ő” hosszú ideig fog kellemes hőt árasztani.

A lakberendező már leegyeztette Önnel a berendezések elhelyezését, színeket, fényeket, stb… Utasítás a kandallóépítőnek: „….a kandalló oda lesz, bordó kerámiából, minimál stílusban. vagy: …az étkezőasztaltól is látható tűzzel, vagy: …fehér búbos kemence, nagy ülőpadkával.” Erre alkalmas a szerkezetek kialakítása, a kémény mérete és kialakítása,  a berendezés a fűtendő légtérhez méretezett.

A kandallókról és kályhákról beszéljenek referencia képeim. A beltéri kemencéket viszont már bővebben érinteném—a hírlevélben persze erről is bővebben.

Padkájára ülve nagyon kellemes feltöltődésben lesz részünk

Ez a változat, mint sütőkemence, a beépített rostély miatt a tűztalaj korlátozott használhatóságú, de kemencenyak kialakításával, funkcióváltó ajtókkal és a rostély ajtók közé helyezésével sokat lehet javítani a helyzeten.

Használhatjuk csak sütés-főzésre is. Ez a kemence teljesen más, mint a fűtésre használt kemence. Bár a szemlélő nem feltétlen veszi észre a különbséget, mert a forma akár lehet akár ugyanaz is. Ennek a kemencének a lényege egy 12 cm falvastagságú helyszínen épített, falazott, samott tűztér, amely a kéményhez egy vagy két járattal kapcsolódik. A nyaktagba kétrészes ajtórendszer kerül beépítésre, ahol az égési levegőt a belső ajtó beállításával szabályozzuk. A felfűtés után a parázs egy részével szükség esetén hő függönyt hozunk létre a kemence ajtóban, vagy a palást mentén /szükség szerint/.

A két ajtó között a parázs biztonságos elhelyezéséhez parázsaknát alakítunk ki öntöttvas fedéllel és hő védő pajzzsal ellátott tisztítóajtóval. A tűztér külső felülete különleges hőszigetelést kap a lehető legjobb szigetelés elérése érdekében. A szigetelésen kívül lévő palástfalak tömör téglából készülnek, ugyanis ezek a falak csak a megfelelő forma kialakítására hivatottak.

A beltéri kemencéknél szükségtelen az előfűtés a sütés előtti napon, mert a lakásból nem vesz fel párát és nem hűl ki a szokásosnál nagyobb mértékben…

Használhatjuk kombináltan is – tehát fűtésre is- a sütés-főzésre épített kemencét

úgy, hogy a tűzteret nem szigeteljük le, és a palást alatt konvekciós teret hozunk létre gravitációval kialakuló áramlással vagy átszellőztető áramlással. . Ebből a térből a keletkezett hőt fűtéskor a palást alsó részén vezetjük ki. Ha nem akarunk fűteni, akkor ugyanezen a nyíláson levegőt engedünk be, és a palást felső részén megnyitott elzárón keresztül egy szellőztető csatornán a szabadba vezetjük ki a meleg levegőt. Ezzel a megoldással válik nyáron is használhatóvá a lakásban épített beltéri kemence.

Búbos kemence ülőpadkával
kemencék másik nagy csoportja, a sütésre-főzésre- fűtésre szolgáló egyéb, beltéri berendezésekkel kombinált kemence együttes.

Ilyen kiegészítő a kemence mellé épített sparherd / Somogyban sparhelt /is. Ez készülhet egy, két vagy többplatnis főzőlappal esetleg platniba sűlyesztett vízmelegítővel is.

Készülhet csak főzőlapokkal, de célszerű sütővel együtt építeni. A sütő beépíthető a tűztérrel egy magasságba is, de népiesebb hatást kölcsönzünk a platni síkja felett megépített sütővel. Ha a tűztérrel egy magasságba kerül, felette platnival takarjuk le a felületet, amely kiválóan alkalmas az ételek melegen tartására is, de a tészták kelesztésére is megfelelő hely.

A sparheltnek abban van nagy jelentősége, hogy kisebb programok esetén a kemencét helyettesítheti. Befűtést követően rövid időn belül süthetünk, főzhetünk vele, másrészt nagyon jelentős a platni és sütő hő teljesítménye is. Ez a kb.1 m2 fűtőfelület 4, 6 kW teljesítményével 80-100 légm3 lakótér fűtésére is elegendő.

Elektromos és gázenergia nélküli, energia független megoldás!

 

Lakásban is, de hétvégi házban, vendégházban alapfűtésnek is célszerű megoldás, kiegészítő fűtésként bárhol megállja a helyét. Az így megépített kemence együttes egy kéménykürtőre is ráköthető, ha a bekötési magasságkülönbség min. 40 cm és egyébként a kémény keresztmetszete és magassága a kemence és sparhelt egyidejű felfűtésére méretezett. Mindkét berendezést biztonsági- átégős elzáróval célszerű ellátni.

Valamennyi beltéri kemence épülhet ” kívülfűtős” megoldással is, de az esetek többségében kémény-elhelyezési gondot okoz az eresz-közeli kemence elhelyezés, de a tűztér használatát is nehézkessé teszi a hosszú kemencenyak. A beltéri kemencéket többnyire széles ülőpadkákkal építjük. Az ülőpadkát téglával burkoljuk, vagy vakoljuk. Egyéb helyeken a felületképzés fehér hőálló vakolat.

 

Olvasson tovább a témában!

MEGÉPÍTJÜK ÖNNEK ÁLMAI KEMENCÉJÉT, KÁLYHÁJÁT, KANDALLÓJÁT!

Ajándék receptfüzet

Iratkozzon fel a "Mit kell tudnia mielőtt kemencét építtet?" című 11 részes hírlevélsorozatra, amelyből megtudhatja milyen buktatókra figyeljen, mielőtt kemencét készíttet, és töltse le azonnal a "Süssünk kemencében" című receptkönyvet!Az Adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

x

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és onnan bármikor törölheti őket.