Kerti konyhák

Kültéri kemencék • Komplett kerti konyhák kemencével
Ajánlatot kérek!

Élhetünk komfortosabban is a kerti konyhában!

Miért érné be egy kemencével, amikor saját kerti konyhája is lehet?

A gasztronómia szolgálata

Az ízek és illatok kemencében… De a látvány sem mindegy!

Sokan foglalkoznak a gasztronómiával, sokféle szempontból, mint kulináris élvezettel, mint szükséges, alapvető, létfenntartó tevékenységgel , úgy is mint rabszolga konyhai munkával vagy mint kedvenc időtöltéssel, stb…Akárhogy is látjuk és érezzük a tevékenységet, az eszközök minősége, megbízhatósága, az egész folyamat szervezettsége a „munkahely” alkalmassága nagyban befolyásolhatja, – erősítheti, vagy gyengíti- a „magasztos üggyel” kapcsolatos érzéseinket.

Megtapasztalva ezeket, tenni szeretnénk kezelhetőségük, jobbításuk érdekében.

Milyen lehetőségeink vannak? Túl sok, kialakult rendező elv nem ad kötöttséget, de segítséget sem, mert itthon a téma még most is gyerekcipőben jár.

Kevesen vagyunk tudatosan építők, de annál többen amatőrök, akik leginkább a rosszul megépített gasztró építményeket másolják. Külföldi példák vannak, de más ételek elkészítéséhez, más étkezési szokásokhoz kapcsolódó berendezkedés sok szempontból más építményt is kívánnak.

Tehát, ha rossz példát választunk, rossz lesz a produktum is. Sajnos megfelelő szintű szakirodalom sem áll rendelkezésre, amely egy magyarázatokkal ellátott, méretezett, részleteket is mutató, másolható tananyag lehetne a témában.

Ennek hiányában marad az általános rendezőelv: „vissza a kályhához”. Azaz az Ősi hagyatékból meríteni az alapmegoldásokat és ezeket újrarendszerezve, a mai szempontok szerint megépíteni az újat. Az újban nagyobb szerepet kell adni az ergonómiai méretezésnek, a célszerű megoldásoknak, az emberléptékű tömegalakításnak és nem utolsósorban a környezetbe, térbe és tájba illesztésnek.

A gasztronómia szolgálata
Kerti konyha

„Visszatalálni a természetbe, nem ősemberi körülmények közé.”

Azt tapasztalom, hogy a kemencékre, kerti konyhákra egyre fokozódó igény van. Ezt én a normális emberi kapcsolatokra való igény egyik mutatójának tartom.

Tervezési fázisban, a cél meghatározásánál minden Megrendelőm első helyen jelöli meg családi és baráti összejövetelek lebonyolítását. „… 15-20-an is szoktunk lenni.” vagy:-” Nagy a család!”- szokták mondani. Az – eddig is volt valahogy, a nappaliban és a teraszon elférünk valahogy – elmélet lassan kimegy a divatból!

Egy igényesen kialakított lakásban 20 fős baráti összejövetelt tartani lehet, de nem célszerű. Ez sem a konyhának, sem a bútornak nem esik jól. Nem beszélve a háziasszonynak, aki az esemény nyomait napokig sem tudja eltünteti.

De ne csak a rossz oldalát nézzük a dolgoknak

Egy éppen a kert hangulatához illesztett kemence vagy kerti konyha és kiülő / vagy a kettő együtt/ a saját hangulatunkat is meghatározza a szabadtérben uralkodó szabadság szellemének jelenlétével.

Gyakorlatiasabb okokat is említhetek. Maga a sütés-főzés, már maga egy alap program.

„Ha más nem történik, egy jót eszünk.”

Kerti konyha kemencével
Kerti konyha

A kerti konyhában a férjek is oda állnak a tűz mellé / csak a sörös üvegnek is legyen hely/,és szívesen segítenek az elő- és utómunkában is. Sőt, egyes férjek főzni is szeretnek.

Nagyon hasznos lehet ez a „rendezvény” a gyerekek nevelésének szempontjából is. Szívesen együtt marad a gyerek azzal a társasággal, akihez tartozik, ha feladatot kap, különösen a tűz közelében. Hasznos és értékelhető feladatot persze. A társasági élet szükségességét és hasznosságát kell, hogy lássa! Na és persze a Szülőket példaképként! Nem kisebb feladat a tűz hasznosságának megismertetése és kezelésének megtanítása sem.

Sajnos olyan esetekkel is találkozok megrendelőim között, aki még életében nem rakott tüzet. Velük mi lesz, ha az élet úgy hozza, hogy szükségük lesz rá?

A kemencék, kerti konyhák berendezését a várható szükségletnek megfelelően kell alakítani.

Kerti konyha

Kisebb kerti konyhák • Beltéri kemencék fűtésre, sütésre, főzésre • Kültéri kombinált kemencék

Kerti konyha 80-as és 90-es kemencével

1. Kisebb kerti konyhák

A kisebb kerti konyhákkal – a 80-as és 90-es kemencével, grillező bográcshellyel, előkészítő asztallal, mosogatóval, hűtő kiépítéssel – átlagos nagyságú családot vagy baráti társaságot is képes kiszolgálni egy ügyes Háziasszony, főleg, ha a Papa is besegít.

A 113-as konyha összetettsége már megfelel egy nagyobb vendéglátási alkalomhoz is. A 100-as kemence, füstölő, előtte sparhelt, grillező bográcshellyel, előkészítő asztalokkal, fatárolóval, mosogatóval és hűtőszekrénnyel teljes kerti-komfortot biztosít az ételek elkészítéséhez is, de akár a vendégeknek kreatív elfoglalására is lehetőséget ad.

Kerti konyha 113-as

MEGÉPÍTJÜK ÖNNEK ÁLMAI KERTI KONYHÁJÁT!

A beltéri kemence

2. Beltéri kemencék fűtésre, sütésre, főzésre….

A beltéri kemence tökéletesen kiegészíti a kültéri kemencéket. Amíg nyáron nem célszerű a beltéri kemencék használata a lakásban jelentkező veszteséghő nem kívánt hatásai miatt, a jól elhelyezett kültéri kemence együttesekkel akár egész napos szabadtéri-természetközeli programot élvezhetünk nagyon csekély komfortcsökkenéssel. Ugyanakkor az időjárás rosszabbra fordulásával sem kell lemondani a magas kulináris élvezetet nyújtó sütögető programokról, amely összehozza a családot vagy a megszokott baráti társaságot.

Miután tudjuk, hogy a társas tevékenység az emberek alapvető igénye, ennek szellemében és megvalósíthatóságának érdekében, nagyon tudatosan és előrelátóan tervezzünk meg – lehetőleg minden belátható szempont figyelembe vételével egy lehető legjobb, közös programot. Ha lehet, ne hiányozzon az étlap és programfüzet sem.

Kemence

Tapasztalja meg, hogyan szerezhet Önnek is mindennap egyedülálló élményt egy kerti vagy beltéri kemence:

Kombinált kemence

3. Kültéri kombinált kemencék

Mottó: Távol a részletektől, csak a végeredmény érdekel…

A kombinált kemencékről

Ezek az építmények a kerti sütögetők területén szinte minden épített környezetbe beilleszthetőek. Visszafogottan népies megjelenésükkel, anyagaik változtatható összetételével beilleszthető a ma divatossá vált mediterrán környezetbe is, de a Magyarországon szokásos funkcionalista építési irányzatokkal létrehozott környezetbe is. Az épített kertek éppúgy befogadják, mint a vegyes kertek vagy a haszonkertek előtti udvarok. Hátrányuk az, hogy a sütés-főzés nem ad csoportos élményt, ami nagyon fontos eleme a kerti partiknak.

Azonban átgondolt kertkialakítással, fedett kiülő közelében megépítve integrálni lehet a kerti környezetbe, és a parti-hangulathoz is. Az ott szorgoskodó személy nem szakad le a társaságtól, nem érzi magát egyedül, segítséget kérhet, felváltható, stb…

A kombinált kemencék építésének lehetséges megoldásai: A kombinált kemencék vázszerkezetét teljes vasbeton vázzal is építem és részben vasbeton vázzal is. A vasbeton váz csak technológiai megfontolás miatt készül. Mérlegelési, alkalmazási szempontjaim a biztonság, a karcsúbb szerkezet kialakítása és a gyorsabb építési idő volt. Az építmények tűzterei természetesen helyszínen épülnek a vasbeton szerkezetektől megfelelően elszigetelve.

Kombinált kemence
Kombinált kemencék

A kemencék hőtárolásánál a vb szerkezetekkel nem számolok. Az építmény szerelt lemezalapra készül, összes szerkezeti eleme szárazon szerelhető /hegesztéssel/ vasbeton. A kemence és grillező a helyszínen kerül megépítésre. A kemence tűztere 60-90 cm átmérő között, igény szerint változtatható. Egyik oldalon 60×40 cm-es grillezőt helyezek el, amelyben a mélytűztér lehetővé teszi a bográcshely kialakítását is. A bográcsállvány kifordítható megoldással készül. A tűzterek előtt és oldalt gránit burkolatú előkészítő teszi kényelmesen kezelhetővé a berendezést.

Az építmény felület képzése erősített, kőporos készvakolattal készül. Az építmény stabil, a hő mozgásokra kevésbé érzékeny, az időjárás ellen teljesen védett, a hasonló berendezésekkel ellentétben nem igényel télen sem külön takarást, védelmet.

A részben szerelt kialakítású építmény is több funkciós. Egyik oldalán 90 cm-es belső átmérőjű, samott, sütőkemencével, másik oldalán grillezővel és bográcshellyel kerül megépítésre. Ugyan ebbe a térbe, alternatív megoldásként grillforgató nyárs is beépíthető.

A tűzterek alatt fa és eszköztárolásra alkalmas terek kerülnek kialakításra. Az egész építmény lemezalapra épül. Külső falai kisméretű tömör téglából, tűzterei pedig samott téglából épülnek. A tűzterek körül gránit burkolattal burkolt kezelőfelületeket alakítunk ki.

A grill feletti részen lindab síklemez fedésű tető, míg a kemence felett az időjárás ellen beton kéreg véd. A vakolt felületek fehérre meszeltek. A fehér felületek feloldására a látható helyeken mediterrán kőburkolatot vagy részleges téglaburkolatot készítünk. Az építést szerelési jelleggel nem lehet végezni, íves kemence helyszíni falazási munkát igényel. Az építmény különböző funkcióiban külön is alkalmas nagyobb társaság kiszolgálására.

Vegyes használatú sütőkmence 65-ös samott tűztérrel
Vegyes használatú sütőkmence 65-ös samott tűztérrel

Vegyes használatú sütőkemence 65-ös samott tűztérrel,
normál magasságú bográcshellyel, aszimmetrikus tetővel

Vegyes használatú sütőkmence 90-es samott tűztérrel
Vegyes használatú sütőkmence 90-es samott tűztérrel

Vegyes használatú sütőkemence 90-es samott tűztérrel,
magasított bográcshellyel, elfordított elrendezéssel, aszimmetrikus tetővel

Vegyes használatú sütőkmence 90-es samott tűztérrel
Vegyes használatú sütőkmence 90-es samott tűztérrel

Vegyes használatú sütőkemence 90-es samott tűztérrel,
búbos kemenceformával, magasított grillezővel készül

MEGÉPÍTJÜK ÖNNEK ÁLMAI KERTI KONYHÁJÁT VAGY KEMENCÉJÉT! KÉRJEN AJÁNLATOT!

Ajándék receptfüzet

Iratkozzon fel a "Mit kell tudnia mielőtt kemencét építtet?" című 11 részes hírlevélsorozatra, amelyből megtudhatja milyen buktatókra figyeljen, mielőtt kemencét készíttet, és töltse le azonnal a "Süssünk kemencében" című receptkönyvet!Az Adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

x

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és onnan bármikor törölheti őket.