Sütőkemencék

Beltéri sütőkemencék • Kültéri sütőkemencék
Ajánlatot kérek!

Hogy ne feledjük a múltat…

Ókori, római kemencemásolatok, újraépítve

Balácai kemencéink 1.

Miért fontos ezekkel a régi építményekkel foglalkozni?

Német muzeológusok ásatásoknál fellelt kemencék felméréseiből származó ismeretek alapján készítettük el a kemencéket, és a végeredmény azt bizonyítja, hogy ezek az építmények fejlettebb áramlástani ismeretekkel készültek, mint a mai kemencék.

Ezek az építmények szinte mérnöki pontossággal szerkesztett ívekkel, a természetes áramlási tapasztalatok pontos alkalmazásával készültek.

Akkor főleg egyterű és szintes kialakítású kemencéket építettek, égető és sütő alkalmazásokra.

Felhasználási terület a nagyobb méretű kemencéknél a durvakerámia / cserép, tégla/ finomkerámia/ edények, tárolók/ égetése, valamint élelmiszer előállítás, főleg a kenyérfélék sütése volt.

A kemencék építési anyagai, helyi anyagok, kő, agyag, helyileg készített római tégla voltak, de épültek kőfalba, tufa falba vagy agyagfalba vájt üreg-kemencék is.

a kemencék mérete ovális kemence esetén pl.: 80 x 120 cm, vagy ennek többszöröse. Nagyméretű égető kemencék alaprajza a felhasználási célnak megfelelő, de sarkaiban ívesre kialakított volt.

a szerkezeti kialakításuk: a tűztalaj alatti hőtárolásra 40-50 cm vastag hőtároló réteget, főleg kőtörmeléket, tűztalajnak, tehát a kemence fenekének tömörítet agyagot vagy beágyazott kőlapokat használtak.

Balácai kemencéink 2.
Balácai kemencéink 3.
A belső alaprajzok és felületek kör vagy ovális kiképzésűek voltak a belső, természetes hőáramlás kihasználása érdekében.

Különösen a fa égésekor végbemenő gázosodás-égési folyamatnál fontos az égés útjának a hossza, azaz a hő leadás teljes befejezéséig az égőtérben tartani az éghető anyagot, amely a lángban áramlik és ég, és az áramlási felületen adja le a hőt.

Ezért is megállapítható, hogy „a kemence nem pince”!

Nem téglaégető, nem elektromos árammal vagy gázzal fűtött szögletes vagy nyeregformájú üreg.

Hogy mégis átalakulhatott a hagyományos, hatásos forma, az a még ma is minden területen tapasztalható egyszerűsítés, következménye.

Ennek az okát abban látom, hogy ezen a szakmai szinten nem a tudatos hagyományokra épülő formákat tartották meg „szabvány”-nak, hanem az egyéb hasonló kemenceszerű egyéb építmények építéséből nyert „tudást”.

Ennek az egésznek az a problémája, hogy a specifikus hatásokat nem veszik tudomásul. Az általános építőiparban jellemző statikus hatáson kívül nem számolnak a hőtágulása keltette dinamikus hatásokkal. Ennek következménye jó esetben egyszerűen csak a szerkezetek lassú tönkremenetele, rossz esetben a gyors megsemmisülése.

Balácai kemencéink 4.
Balácai kemencéink 5. beüzemelve
FONTOS! Ha kemenceépítésbe kezdünk, járjuk körül a témát!

Ha tudatosan építkezünk az nagyon jó, ha másolunk, az is jó, de előképzés nélkül, amatőr elképzelésekkel ne álljunk neki a kemenceépítésnek.

Segítséggel is csak a harmadik szokott sikerülni! Nálunk ingyenes segítséget is kaphat.

Nálunk az a fontos, hogy a kemenceépítés imézse javuljon, ne romoljon.

Füstöskonyha, hidegkémény, kemence a ház központja

Álom és valóság, kellemetlen és kellemes a múlt mindennapjaiban….

Hideg, havas télben, kis ablak, meleg konyha, hívogató meleg, kemence sut, kemencepadka, a tűz pattogása, a kéményből lepotyogó korom, elégett kátrány, átható kéményszag, füst, de mégis tisztának érezzük a környezetet.

A falakat és a kemencét bemeszelték, a döngölt agyagpadlót felsikálták és népművészetbe illő köröket, nyolcasokat öntöztek egy lyukas pohár segítségével, az esztétikai élmény fokozása érdekében.

Tihanyi kemence a füstöskonyhában
A tihanyi kemence mászókéménye
Na és a friss mészszag és a sikálás szaga /annak ellenére, hogy lótrágya belekeverésével keményítették a sikálást, hogy ne kopjon, keményebb legyen, ne porozzon/ az egészséges környezetet éreztette velük.

Tehát egyensúlyt kell és lehet teremteni az adottságok és lehetőségek között!

Meghatározó célok, érdekek:

amelyek a folyamatosságot kikényszerítik a létfenntartásban

 1. élelmezésben a Családnak elegendő, friss és eltartható élelem biztosítása
 2. a hideg elleni védekezésben, fűthető, védett életterek
 3. általában az időjárás viszontagságai ellen: „tető legyen a fejünk fölött!”
 4. családvédelem a megfelelő pihenőhelyek, étkezőhelyek, külső védelem
 5. vízmelegítés lehetősége a tisztálkodáshoz, mosáshoz, mosogatáshoz
 6. szerep az állatok ellátásában és elhelyezésében
Tihanyi kemence a füstöskonyhában
Tihanyi kemence a hasznosítás útján
Az előbbre jutás ösztönének hatásai a jobbítás érdekében

 1. a kemence korszerűsítése esztétikai és biztonsági elemekkel
 2. füst kivezetése kéményen és nem ajtón keresztül /füstös konyha helyett/
 3. a szomszédos lakószobák fűtése a konyhából, „tisztaszoba” intézménye
 4. osztott ajtó cseréje egyszárnyú, zárhatóra
 5. ablak vágása légcsere, levegő utánpótlás és bevilágítás érdekében
 6. az uradalmi épületekben látott új megoldások másolása
A célok megvalósulásával a kellemetlen emlékek is megszépülhetnek,

Kellemes emlékek a múltból: a megvalósult tervek, mint a családi önmegvalósítás eredményei,

a Család együttlétek bármilyen alkalomból, családi étkezések, ünnepi étkezések, kenyérsütés

a kedves emlékek születésének helyei.

Személyes emlékek, ételekhez, illatokhoz és tárgyakhoz kötődő emlékek.

Ezek az emlékek a hosszútávra kiható, el nem vehető, személyes örökségeink.

Tihanyi kemence hasznosítva
Mottó:

„A Nagymamám által, kemencében készített ételeket ma a legjobb séf sem tudja utánozni!”

„Örökítsünk át a múltból mindent, ami jó volt!”

Sütőkemence

Az óhajtott ízek és illatok forrása…

A kemenceformákat itt nem részletezem, bár nagy jelentőséggel bír az alaprajz is és a belső magasság is. Az általam itt leírt állítások csak kör és ovális alaprajzú kemencékre igazak, a szögletes kemencékre nem (mert a kemence nem pince).

A háztartásban és vendéglátásban használt sütőkemencéket felhasználás szempontjából három csoportba sorolom. Ajánlásaimat itt csak a háztartási alkalmazásokra javaslom.

Kenyérsütő kemence 90-es tégla tűztérrel

Kenyérsütő kemence

Kenyérsütő kemencéket nem célszerű samottból építeni, megfelelőbb a tégla tűztér . A tégla tűztér elég hőt tárol, de nem égeti el a kenyeret.

A vastag tűztérfal és tűztalaj megfelelő mennyiségű hőt képes eltárolni a kenyér viszonylag hosszabb sütésidejéhez és a szükséges gőz kezelése is egyszerűbb, mint a magasabb hőfokú samott kemencében.

Tűztalajnak tégla helyett alkalmasabb a tufalap, mert a nagyobb, simább felület nem okoz gondot a kenyér elfordításakor. A tufán biztosan nem ég meg a kenyér, de ha nem fordítjuk el, könnyen sületlen maradhat a kenyér belseje.

A gyümölcs aszalására is ez a kemence alkalmasabb visszahűtött állapotában.

Kenyérsütő kemence 90-es tégla tűztérrel
Pizzasütő kemence

Pizzasütő kemence

A pizza sütő kemencéket célszerű samott tűztérrel és vastag hő akkuval építeni, mert itt a hőtároló képességén múlik, hogy a fűtés-kihűlés hullámzása minél kisebb legyen. Minél ritkábban kelljen a fát pótolni a folyamatosan égő tűzön, mert akkor a fával egyrészt vizet viszünk be, másrészt a „nedves-égéskor” a nehéz füstben több égéstermék van, ami az éppen készülő pizzát szennyezheti.
Pizza sütő kemencében soha ne süssünk kenyeret vagy húst, mert olyan mennyiségű párát nem tud feldolgozni a tűztalaj alatt beépített konyhasó vagy faszén, amennyi ekkor keletkezik!

A konyhasó a nagyobb mennyiségű párától megfolyik és a fenéklapok felülete behullámosodik, a fa-szén pedig a magasabb hőfokra hevített kemencében tovább éghet, fenék így is tönkre megy.

Pizzasütő kemence
Vegyes sütőkemence

Vegyes használatra alkalmas sütőkemence

Ha vegyes használatra építünk kemencét, célszerű a samott használata, mert húsok sütésénél magasabb és tartósabb hőre van szüksége kemencénknek. Ezt a kemencét is lehet kenyér, pizza és tésztafélék sütésére használni, de megfelelően vissza kell hűteni ehhez a művelethez.

MEGÉPÍTJÜK ÖNNEK ÁLMAI KEMENCÉJÉT! Kérjen ajánlatot!

Ajándék receptfüzet

Iratkozzon fel a "Mit kell tudnia mielőtt kemencét építtet?" című 11 részes hírlevélsorozatra, amelyből megtudhatja milyen buktatókra figyeljen, mielőtt kemencét készíttet, és töltse le azonnal a "Süssünk kemencében" című receptkönyvet!Az Adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

x

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és onnan bármikor törölheti őket.